Inleiding


De term 'Jeu de boules' is een verzamelnaam voor diverse balsporten, waarvan onze spelsoort pétanque de meest verspreide variant is.

Pétanque leent zich uitstekend voor recreatieve beoefening, omdat het niet aan leeftijd gebonden is, het op veel verschillende terreinen gespeeld kan worden en het benodigde spelmateriaal niet duur in de aanschaf is.

In principe is het 'Pétanque' of meer bekende 'Jeu de boules' een eenvoudig spel en daarom door bijna iedereen (zowel mannen als vrouwen) te beoefenen. Ook kinderen, oudere mensen en mindervaliden kunnen van deze sport genieten.

Jeu de boules wordt namelijk zonder leeftijdsbeperkingen of verschil in rang of stand met én tegen elkaar gespeeld, waarbij gezelligheid voorop staat.

Maar pétanque staat ook voor serieuze wedstrijdsport, waarbij vaardigheid, concentratie en teamgeest centraal staan. Omdat partijen langdurig kunnen zijn en toernooi- of competitiedagen vaak meer dan vijf partijen beslaan, speelt hier de lichamelijke conditie ook een belangrijke rol.

Samengevat: pétanque is een lifetime-sport: voor jong en oud.