Tradities

Veteranen

Op het punt Historie kunt u alles lezen over het ontstaan en de oprichting van de Pioniers.
Dat onze vereniging deze respectabele leeftijd heeft bereikt hebben wij 'jonge' leden te danken aan onze voorgangers. Om onze dankbaarheid te bewijzen is bij het 45 jarig jubileum van de vereniging de titel 'Veteraan' van de Pioniers ingesteld.
Elk lid met een aaneengesloten lidmaatschap van 15 jaren wordt gehuldigd en ontvangt een officiële oorkonde om nog eens te benadrukken aan wie we onze fijne vereniging te danken hebben.

Ons Jeu de Boules lied


Het mysterie Fanny

Iedereen die verliest met 0-13, zal ongetwijfeld wel eens geconfronteerd worden met de uitdrukking Fanny. In volslagen onschuld vraag je je voorzichtig af, wat deze uitdrukking dan wel inhoud.

Aan het eind van de 19de eeuw bij een van de eerste verenigingen (Jouve) in Lyon had Fanny Dubriand de gewoonte haar achterste te laten zien om spelers die met 0-13 verloren hadden, te vernederen. Waren de verliezers gedwongen haar billen te kussen? We weten het niet. In ieder geval gebruikt men sindsdien de uitdrukking: "Émbrasser Fanny" (Fanny kussen of omhelzen).

Volgens een ander verhaal was Fanny aan de vooravond van de eerste wereldoorlog serveerster in een café in Grand Lemps in het noorden van Frankrijk. Zij liet zich omhelzen door verliezers die geen enkel punt tijdens een spel behaalden. Deze omhelzing was een troost, een schadevergoeding. Tot op een dag de burgemeester van de regio ook bij haar kwam om te worden getroost. Had Fanny iets tegen hem? Het is in ieder geval zo dat ze boven op een stoel klom, haar rokken omhoog deed en wat hield ze hem voor? Haar andere wangen, waarop meneer de burgemeester trouwens zonder blikken of blozen, twee dikke klapzoenen gaf. Dat was het begin van een lange traditie.

Sindsdien, omdat de spelers niet altijd een lieve Fanny bij de hand, of liever gezegd aan de lippen hebben, bezitten veel verenigingen een namaak Fanny die ze op een ereplaatsje hebben staan en waar de winnaars hun slachtoffers mee naar toe nemen en verplichten met een kniebuiging een kus te geven op de billen van Fanny. Wanneer het een goede speler betreft die het ongeluk heeft Fanny tegen te komen, dan halen de wat mindere spelers weer eens opgelucht adem. Hun zelfvertrouwen is weer wat opgekrikt. Al ben je nog zo goed, de bal blijft rond. Een prachtige psychologische oplossing om het spel voor iedereen aangenaam te houden. Een schitterende folkloristische traditie, en een wonderlijk verhaal dat nog steeds voortleeft.Madeleines


Sinds enige tijd is het een traditie dat leden die in Frankrijk zijn geweest, de thuisblijvers tracteren op Madeleines. Dit is een specifiek frans cakeje in b.v. in schelpvorm of als madeleine longue. Dit roept bij velen weer herinneringen op aan een eerder verblijf in Frankrijk het land van petanque.